štvrtok, apríla 26, 2012

Tajomstvo čašníčky

Kto si? Postávaš pri bare, berieš objednávky, čapuješ pivo, nalievaš poldecáky tvrdým alkoholom alebo likérmi, miešaš kokteily, pobehuješ okolo stolov, roznášaš plné poháre, zbieraš prázdne, meníš popolníky, utieraš stoly, účtuješ útratu.

Aká je tvoja obľúbená farba? Študuješ niečo? Akú najbláznivejšiu teóriu vzniku vesmíru máš najradšej? Aký kvet je podľa teba najkrajší? Hráš na nejaký nástroj? Spievaš? Čo najradšej robíš v daždi? Ktorá prvá vec ti napadne pri slovnom spojení „kategorický imperatív Kanta“? Kde bývaš? Zvládla by si vypiť stotinu z toho, čo behom dneška ponalievaš? Bola si niekedy na nejakom ostrove? Aký najvtipnejší sen sa ti sníval naposledy?

Myšlienkami väčšinou vzdialená od diania v bare a za barom, automaticky reaguješ na vonkajšie podnety zákazníkov viac alebo menej podgurážených alkoholom. Vycítiš pohľady snaživcov, ktorí hecujú jeden druhého, aby na teba vyskúšali ďalší z nespočetných baliacich techník. Sofistikovane sa usmeješ, odpovedáš na prihlúple otázky, nesmelým v dobrej nálade nadhadzuješ na smeče, s ktorými si aj tak neporadia, buranov si nevšímaš hneď z fleku, metrosexuálnych don juanov máš prečítaných v momente, keď vojdú do baru. Máš chuť ich poslať všetkých do riti, ale svoje umenie ovládaš tak dokonale, že sa sami vyšachujú a dajú pokoj, pričom ti aj tak nechajú sprepitné priamoúmerné miere prijatia tvojho odmietnutia.

Hory alebo more? Leto alebo zima? John alebo Paul? Kapitán Kirk alebo kapitán Picard? Tom alebo Jerry? Východ alebo západ slnka? Sith alebo Jedi? Big Freeze alebo Big Crunch? Bergman alebo Kurosawa? Charlie Chaplin alebo Buster Keaton? Írska, škótska alebo kanadská? Blur, Pulp alebo Oasis? Nebeské výšky alebo podmorské hĺbky? Psy alebo mačky? Robert Downey Jr. alebo Patrick Dempsey? Simon alebo Garfunkel... ale to je hádam jasné.


V momente, keď za barom nie sú žiadne objednávky, ti pohľad zbehne na hodinky, kde odpočítaš, ako dlho ešte budeš musieť nosiť tú nepohodlnú masku. Ako striptérka si chlípnymi pohľadmi dotieravých chlapov vyzliekaná takmer donaha a aj napriek tomu máš stále silu čeliť nielen ich neslušným slovám, ale aj ich ešte vulgárnejším myšlienkam. Chcem veriť, že si chytrá... ale kto vlastne si?

Žiadne komentáre:

Powered By Blogger